Verschillende manieren om energieneutraal te wonen

Gepubliceerd door op februari 1, 2022 in woning | Geen reacties

Energieneutraal wonen met een zonnedak

Energieneutraal wonen is al enige jaren een must. Maar voor veel mensen was het vanwege de hoge kosten en weinige subsidiemogelijkheden nog een flinke ver-van-mijn-bed- show. Maar als je die woning eenmaal hebt, heb je daarna nog maar weinig of geen kosten aan de energie (gas & elektra) die je verbruikt, zeggen ze. Maar wat is dat eigenlijk, zo’n energieneutrale woning? En hoe maak je jouw woning energieneutraal?

Veel energieverbruik in woningen

In Nederland zit ongeveer 15% van alle energieverbruik in onze woningen. Door de jaren heen zijn we energiezuiniger gaan wonen door onze woningen te isoleren en zuiniger ketels te gebruiken. Maar het kan nog beter: een woning die evenveel energie opwekt als dat hij verbruikt. Zo’n woning is energieneutraal. De Nederlandse overheid heeft als doel gesteld dat alle nieuwe woningen die na 2020 gebouwd worden energieneutraal moeten zijn. Veel gemeentes hebben voor bestaande woningen een doelstelling opgesteld om deze na 2035 volledig energieneutraal te maken.

Voordelen energieneutraal wonen

Energieneutraal wonen levert een aantal belangrijke voordelen op voor iedereen.

  • Geld besparen: je hebt een energierekening (gas en elektra) van plusminus 0 euro
  • Milieu sparen doordat je jouw eigen energie op een duurzame manier opwekt
  • Comfortabel wonen omdat je woning niet tocht en vochtvrij is

Stappen zetten naar energieneutraal wonen

Hoe krijg jij het ook voor elkaar om energieneutraal te gaan wonen? Dat kan in vier stappen:

Isoleren

Isoleer je huis goed met spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Dat is de eerste stap, voordat je verder gaat met andere energieneutrale stappen.

Ventilatie aanbrengen

Na het isoleren, moet je voor voldoende frisse lucht zorgen. Door slim te ventileren zorg je voor een gezonder binnenklimaat, zonder veel energieverlies.

Duurzaam verwarmen

Zorg dat je een goed alternatief hebt voor de gasgestookte cv-ketel. Een (hybride) warmtepomp kan uitkomst bieden.

Tover je dak om tot een zonnedak

De zon is de bron voor schone en duurzame energie. Tover het dak op je huis daarom om tot een energieneutraal zonnedak. Dat kun je dus doen door zonnepanelen te kopen. Zonnepanelen kopen doe je natuurlijk bij een echte specialist in zonnepanelen.

Zelf aan de slag met energieneutraal wonen?

Let op: elk huis is anders. Er is daarom ook niet ‘een’ route die altijd gevolgd kan worden om energieneutraal te gaan wonen. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.

Comment

U e-mail adress wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.